Strona główna PrzepisyObiady Przepis na Pad thai z kurczakiem (Pad Thai Gai).

Przepis na Pad thai z kurczakiem (Pad Thai Gai).

przez Monika

Gdyby ktoś zapytał Was o najsłynniejsze tajskie danie, to co byście odpowiedzieli? Myślę, że większość z Was bez zastanowienia odpowiedziałaby: pad thai. To danie jest niewątpliwym symbolem Tajlandii. Mimo, że spokojnie można uznać go za flagową potrawę Tajlandii, jego korzenie są raczej… chińskie. W tym wpisie znajdziecie przepis na pad thai, ale także kilka słów o jego historii.

Jeżeli jesteście zainteresowani tylko przepisem, to znajdziecie go tutaj.

Trochę o historii pad thaia.

Pad thai to nieskomplikowana potrawa składająca się z makaronu ryżowego, tofu, sosu rybnego, sosu z tamaryndowca, kiełków fasoli mun i innych dodatków, np. krewetek czy kurczaka.  Pełna nazwa tej potrawy to kway teow pad thai. Podejrzewa się, że pomysł na to pyszne danie został przywieziony przez Chińczyków. Gwoli ścisłości to właśnie w Chinach zaczęły powstawać wszystkie dania typu stir-fry (“mieszaj i smaż”), szczególnie z dodatkiem makaronów, w tym ryżowego używanego w pad thai. Zarys przepisu jest chiński, ale cała kompozycja smaków i aromatów oraz cudownej mieszanki chrupkości i miękkości to całkowita zasługa Tajlandczyków.

Jest też istotny historyczny powód dlaczego to właśnie pad thai jest narodowym daniem Tajlandii. W latach 40-tych ubiegłego wieku Tajlandia była nawiedzana przez rozległe powodzie, dodatkowo trwająca II Wojna Światowa mocno nadwyrężyła tajską gospodarkę. Powodzie były przyczyną głodu i wielu chorób, w tym wynikających ze złych warunków sanitarnych. Premier chcąc polepszyć sytuację i zdrowie rodaków rozpoczął działania mające na celu promocję higieny przygotowywania posiłków oraz dania podawanego na gorąco przygotowywanego na bazie makaronu ryżowego. W okresach bez powodzi zachęcał społeczeństwo do uprawiania świeżych ziół i warzyw w przydomowych ogródkach. Przepis na pad thai szybko rozprzestrzenił się w całym kraju. Bardzo szybko pojawiły się mobilne wózki wyposażone w stanowisko do gotowania, najpierw w Bangkoku, później w innych miejscowościach. Była to zasługa rządu tajlandzkiego, który zachęcał ulicznych sprzedawców do rozszerzenia swojej działalności o mobilne minirestauracje.

Czemu pad thai jest tak pyszny?

W tej potrawie łączymy 4 smaki: słodki, słony, ostry i kwaśny. Dodatkowo mamy tu cudownie kontrastującą miękkość makaronu i twardość chrupkiej marchewki, kiełków fasoli i orzeszków ziemnych. Naturalnym wzmacniaczem smaku jest sos rybny. W kuchni tajskiej nie stosuje się glutaminianu sodu w proszku. Pełnię smaku uzyskuje się tylko poprzez umiejętne łączenie składników. Pad thai może mieć wiele wersji. Przygotowuje się go z kurczakiem, krewetkami, wieprzowiną. Baza pozostaje zawsze ta sama i składa się z sosu rybnego,sosu z tamaryndowca, cukru (najlepiej palmowego), jajka, czosnku, tofu, orzeszków ziemnych oraz oczywiście makaronu ryżowego. Czasami dodaje się również sos ostrygowy.

Przygotowanie makaronu po tajsku jest bardzo łatwe i nie zajmuje wiele czasu. Przepis do wydrukowania znajdziecie na samym końcu wpisu. Poniżej zamieszczam zdjęcia jak krok po kroku przygotować pad thai.

Na patelnię z podsmażonym czosnkiem, tofu i mięsem z kurczaka wbijamy jajko. Smażymy około minuty. Dodajemy sosy, pastę z tamaryndowca, cukier.

Następnie mieszamy podsmażone składniki ze ściętym jajkiem. Przesuwamy na jedną połowę patelni.

Dodajemy suchy makaron. Zmniejszamy ogień.

Do makaronu dodajemy 3 łyżki wody.

Gdy makaron zmięknie zwiększamy ogień i energicznie mieszamy.

Dodajemy marchewkę i kiełki. Cały czas mieszając smażymy około 1 minuty.

Gotowy pad thai wykładamy na talerz. Dekorujemy orzeszkami, sproszkowanym chili i połową limonki. Smacznego!

Pad thai z kurczakiem (Pad Thai Gai).

Gdyby ktoś zapytał Was o najsłynniejsze tajskie danie, to co byście odpowiedzieli? Myślę, że większość z Was bez zastanowienia odpowiedziałaby: pad thai.… Obiady Przepis na Pad thai z kurczakiem (Pad Thai Gai). European Wydrukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Wartości odżywcze 200 kalorii 20 grams tłuszczu
Ocena 4.1/5
( 34 ocen )

SKŁADNIKI

  • makaron ryżowy wstążki - 150 g
  • pierś z kurczaka - 100 g
  • jajko - 1 sztuka
  • tofu - 50 g
  • kiełki fasoli - 1 szklanka
  • marchewka - 1 sztuka
  • czosnek - 2 ząbki
  • zielona cebulka lub szczypior - pół pęczka
  • olej do smażenia - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sos rybny - 2 łyżeczki
  • sos ostrygowy - 3 łyżeczki
  • pasta z tamaryndowca - 2 łyżki
  • orzechy ziemne prażone - 2 łyżki
  • limonka - 1 sztuka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Czosnek oczyścić, bardzo drobno posiekać lub rozgnieść w prasce do czosnku.
  2. Na rozgrzany w woku lub na patelni olej wrzucić czosnek. Smażyć chwilę na średnim ogniu.
  3. Dodać pokrojone w kostkę mięso i tofu. Smażyć minutę.
  4. Wbić jajko, dodać sos rybny, ostrygowy, pastę z tamaryndowca, cukier.  Smażyć 1-2 minuty. Przesunąć składniki na 1 połowę woka.
  5. Na pustą połowę woka wrzucić makaron. Dodać 3 łyżki wody, łyżeczkę sosu rybnego. Gdy zmięknie dodać marchewkę pokrojoną w słupki, kiełki i szczypiorek.
  6. Ciągle mieszając smażyć 1 minutę.
  7. Wyłożyć na talerz. Posypać posiekanymi orzechami.
  8. Podawać z połówką limonki lub opcjonalnie ze sproszkowanym chili.

UWAGI

  • Jeśli z różnych powodów nie możemy użyć orzechów arachidowych można zastąpić je prażonymi nerkowcami.
  • Pad thaia można przygotować w wersji całkowicie wegetariańskiej. Sos rybny i ostrygowy zastępujemy wtedy sosem sojowym i grzybowym, zamiast mięsa dodajemy więcej tofu.
  • Ilość dodawanych sosów można modyfikować według uznania. Sos tamaryndowy ma smak kwaśny, rybny smak słony, a ostrygowy smak słono-słodki.
  • Wszystkie składniki wymienione w przepisie można kupić w dużych marketach , sklepach z żywnością orientalną lub przez internet.

1 komentarz
12

You may also like

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Marek Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Marek
Gość
Marek

Ale ja nie mam Woka… to chyba głęboka patelnia ? Tak czy inaczej będzie się działo !!!