Strona główna PrzepisyObiady Kaeng pa – jungle curry z wieprzowiną.

Kaeng pa – jungle curry z wieprzowiną.

przez Monika

Prosta, przepyszna i niskokaloryczna tajska potrawa.  Od innych curry odróżnia ją to, że do jej przygotowania nie używa się mleka kokosowego. Ma więc zdecydowanie mniej tłuszczu i kalorii.  Dodatkowo danie składa się głównie z warzyw i małej ilości mięsa. Można do niego dodać dowolne dostępne warzywa, ja użyłam do niego tajskiego bakłażana, pomidorki sida, fasolkę wężową i świeżą mini kukurydzę.

W Polsce można użyć dowolnych sezonowych warzyw z dodatkiem przetworów (np. mini kukurydzy w zalewie), gotowej czerwonej pasty curry lub przygotować ją samodzielnie korzystając z tego przepisu.

Składniki jungle curry.

Potrawę przygotowuje się w kilku naprawdę prostych krokach.

Na woka lub głęboką patelnię wlewamy wodę i dodajemy pastę curry.

Po chwili dodajemy galangal i mieszamy.

Doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy mięso i smażymy minutę.

Dodajemy sos rybny, cukier i liście limonki.

…warzywa i bazylię, gotujemy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Gotowe jungle curry podajemy z ugotowany ryżem.

Kaeng pa - jungle curry z wieprzowiną.

Prosta, przepyszna i niskokaloryczna tajska potrawa.  Od innych curry odróżnia ją to, że do jej przygotowania nie używa się mleka kokosowego. Ma… Podróże kulinarne Kaeng pa, jungle curry z wieprzowiną, tajskie curry tajska Wydrukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Wartości odżywcze 370 kalorii 14 gramów tłuszczu
Ocena 5.0/5
( 7 ocen )

SKŁADNIKI

  • polędwiczka wieprzowa - 200 g.
  • warzywa w dowolnych proporcjach - u mnie bakłażan tajski, pomidorki, fasolka wężowa, mini kukurydza
  • pasta curry (gotowa lub z tego przepisu- 2 łyżki
  • sos rybny - 2 łyżki
  • bazylia tajska - garść
  • cukier - 1 łyżeczka
  • woda - 1/2 szklanki
  • opcjonalnie: liście limonki kaffir, kawałek posiekanego galangalu, posiekane papryczki
  • ryż biały - 100 g.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pastę curry, wlać wodę.
  2. Dodać galangal (opcjonalnie), sos rybny, cukier i liście kaffiru.
  3. Następnie dołożyć wieprzowinę. Smażyć minutę.
  4. Wrzucić pokrojone warzywa. Gotować 5 minut, a następnie dodać bazylię.
  5. Podawać z ugotowanym ryżem.

UWAGI

  • Świeży galangal, bazylię tajskąi liście kaffiru można zastąpić suszonymi odpowiednikami.
  • W sklepach z produktami azjatyckimi można zakupić również mrożony galangal, liście kaffiru bazylii tajskiej. Bazylię tajską można zakupić również w doniczkach (często w supermarketach) lub uprawiać w donicach na balkonie.
  • Wieprzowinę można zastąpić kurczakiem, a wersji wegetariańskiej twardym tofu.

0 komentarz
0

You may also like

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o