Strona główna Podróże kulinarne Dietetyczne placki z płatków jęczmiennych.

Dietetyczne placki z płatków jęczmiennych.

przez Monika

Jedną z moich ulubionych potraw na śniadanie są placki i naleśniki. Zawsze używam płatków i mąk z pełnego ziarna. Dziś na śniadanie zrobiłam najprostsze, dietetyczne śniadanie czyli placki z płatków jęczmiennych i banana. Składają się z 3 składników: płatków, banana i jajek. W tej wersji dodałam również bezcukrowe kakao naturalne. Same placuszki są niezwykle proste, a  z dodatkiem sosu limonkowego i świeżych owoców stają się pełnowartościowym i pysznym posiłkiem.

Jeżeli jesteście zainteresowani tylko przepisem na dietetyczne placki, to znajdziecie go tutaj.

W związku z tym, że jesteśmy w Chiang Mai naszą dietę opieramy o miejscowe, sezonowe produkty. Gotuję również tradycyjne tajskei potrawy. Poprzedni zamieszczony przepis na Pad Thaia znajdziecie tutaj.

Lokalne owoce jako przepyszny dodatek do dietetycznego śniadania

Mango

Jeśli przechowujemy mango w lodówce, to przed podaniem należy je wyjąć i poczekać aż osiągnie temperaturę pokojową. Schłodzone mango nie będzie miało tego cudownego zapachu. Mango jemy bez skórki. Świetnie nadaje się zarówno do deserów (smoothie, lody, sorbety, musy), jak i dodatek do wytrawnych dań (salsa, chutney, sosy). Jest to jeden z moich ulubionych owoców podczas wyjazdów do Azji. Mango jest dobrym źródłem witaminy C, antyoksydantów i folianów. Ostatnio przygotowałam również przepyszne mango sticky rice. Już wkrótce zamieszczę przepis.
Z czym się najlepiej komponuje?
  • Owoce: Jabłko, morele, avocado, kokos, limonka, pomarańcze, brzoskwinia, ananas, rabarbar;
  • Przyprawy: chili, kardamon, kolendra, imbir, kumin, mięta;
  • Mięso/ryby/owoce morza: ryby o białym mięsie, małże, przegrzebki, krewetki.

Mango z chili.

Pitaja

Owoc o niezwykłym wyglądzie. Jego miąższ ( biały lub fuksjowy) jest pełen czarnych drobnych pesteczek przypominających te, które znajdują się w kiwi. Może mieć kolor żółty lub różowy. Najczęściej używany do smoothie, sałatek, sorbetów, salsy. Smoczy owoc można czasami zakupić w popularnych dyskontach w Polsce.
Z czym się najlepiej komponuje?
  • Owoce i warzywa: mango, limonki, świeży ogórek, owoce jagodowe, porzeczka;
  • Mięso/ryby/owoce morza:  krab, świeży tuńczyk, okoń morski), kaczka.

Jedno z naszych domowych śniadań: jogurt ze smoczym owocem, jabłkiem różanym, nasionami lotosu, płatkami i mandarynką.

Mangostan

Przepyszny owoc, którego raczej nie kupimy poza krajami Azji Południowo-Wschodniej. Owoce można co prawda zakupić w innych krajach, ale cena owoców jest bardzo wysoka, np. w Wielkiej Brytanii za 500 gramów mangostanu zapłacimy około 60 zł. Brak dostępności wynika z nietrwałości owocu – pozostaje świeży tylko przez kilka dni. A szkoda, bo owoc ma cudowny, orzeźwiający smak. Skórka jest bardzo twarda, dopiero gdy owoc jest dojrzały staje się bardziej krucha. Dopiero wtedy z łatwością otwieramy ją delikatnie naciskając palcami. Cząstki mangostanu przypominają kształtem ząbki czosnku, są jednak bardzo miękkie i delikatne. Smak jest słodko-kwaśny.
Mangostan można zakupić w puszce w formie owoców w zalewie. Jeśli jednak ktoś z Was planuje wybrać się do Azji, to zachęcam do spróbowania tego owocu.

Mandarynka, mangostan, banany.

Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu moje proste, dietetyczne śniadanie. Przepis poniżej, dajcie znać w komentarzach co o nim sądzicie.

Placki z płatków jęczmiennych z sosem jogurtowym i owocami.

Jedną z moich ulubionych potraw na śniadanie są placki i naleśniki. Zawsze używam płatków i mąk z pełnego ziarna. Dziś na śniadanie zrobiłam… Śniadania placuszki pancakes bez cukru dietetyczne sniadanie European Wydrukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: Czas gotowania:
Wartości odżywcze 510 kalorii 9.65 gram tłuszczu
Ocena 4.9/5
( 7 ocen )

SKŁADNIKI

  • Płatki jęczmienne – 6 łyżek stołowych,
  • Jajka – 2 szt.,
  • Banan – 1 duży,
  • Kakao naturalne – 1 łyżka,
  • Szczypta soli,

Dodatkowo:

  • Jogurt naturalny bez cukru – 150 g,
  • Limonka – 1 szt.,
  • Owoce – pitaja (250 g), mango (180g) , mandarynka (80g).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Banana rozgnieść widelcem, dodać jajka, płatki, kakao, szczyptę soli. Wymieszać i odstawić na 30 minut.
  2. Na rozgrzaną patelnie wlewać po 1 łyżce masy. Smażyć po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
  3. Do jogurtu naturalnego wlać 1 łyżeczkę soku z limonki. Dodać ½ łyżeczki startej skórki z limonki. Wymieszać.
  4. Placuszki podawać z sosem jogurtowym i ulubionymi owocami.

UWAGI

  • Owoce można dowolnie dobierać wg uznania/dostępności.
  • Składniki na placki można rozdrobnić za pomocą blendera. Zachęcam jednak do przygotowania placków w takiej formie – nierozdrobnione płatki wpłyną pozytywnie na proces trawienia i dadzą uczucie sytości na dłużej.
  • Jogurt z mleka krowiego można zastąpić jogurtem bezmlecznym, np. sojowym.
  • Wartości odżywcze zostały policzone z uwzględnieniem części jadalnych
Wartości odżywcze na 1 porcję:
  • Energia: 510 kcal
  • Białko: 17.35 g
  • Tłuszcze: 9.65 g
  • Węglowodany: 95.02 g
  • Błonnik: 11.15 g
2 komentarze
1

You may also like

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
IwonaBarbara Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Barbara
Gość
Barbara

Bardzo podobają mi się Wasze relacje z podróży po Azji a przekazy dotyczące spraw kulinarnych /relacje,opisy ,przepisy/ są bardzo,bardzo interesujące.Zachęcam wszystkich do czytania.

Iwona
Gość
Iwona

Placuszki wyglądają bardzo apetycznie. A czy użyte w przepisie płatki jęczmienne można zamienić na inny rodzaj? Np. owsiane? W takiej samej ilości?