Strona główna PrzepisyObiady Czerwona pasta curry – jak samodzielnie zrobić ją w domu?

Czerwona pasta curry – jak samodzielnie zrobić ją w domu?

przez Monika

Czerwoną pastę curry można używać do przygotowywania wielu potraw, np. do tradycyjnego curry z mlekiem kokosowym, ale też do marynowania mięsa czy tofu. W Polsce niebawem rozpocznie się sezon grillowy, tak więc możecie wypróbować pasty curry nie tylko do Jungle Curry (przepis tutaj), ale też do marynaty grillowanych potraw.

Zazwyczaj używałam gotowej pasty curry. Dopiero podczas pobytu w Tajlandii przekonałam się, że samodzielne zrobienie pasty curry jest bardzo proste i daje mnóstwo satysfakcji. Dziś przygotowałam czerwoną – była składnikiem przepysznego Jungle Curry.

Tradycyjnie pastę curry przygotowuje się w moździerzu, mozolnie rozcierając składniki. Rozbijanie składników pochłania trochę czasu, ale jest też świetnym sposobem na spalenie odrobiny kalorii i wyładowanie stresów. Pastę możną przygotować również za pomocą blendera.

Czerwona pasta curry

Czerwoną pastę curry można używać do przygotowywania wielu potraw, np. do tradycyjnego curry z mlekiem kokosowym, ale też do marynowania mięsa czy… Obiady Czerwona pasta curry tajska Wydrukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze 200 kalorii 20 grams tłuszczu
Ocena 5.0/5
( 4 ocen )

SKŁADNIKI

  • suszone czerwone papryczki chili - 10 sztuk
  • szalotka - 1 sztuka
  • imbir -  2 plastry
  • trawa cytrynowa - 1 sztuka
  • ziarna kolendry - 1 łyżeczka
  • czosnek - 1 ząbek
  • świeża kurkuma - 2 plastry
  • świeży galangal - 1 plaster
  • skórka z 1/2 limonki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wszystkie składniki drobno posiekać
  2. Przełożyć składniki do moździerza.
  3. Ubijać w moździerzu do uzyskania gładkiej pasty.

UWAGI

  • Pastę można przygotować w większej ilości i zamrozić.
  • Świeży galangal i kurkumę można zastąpić suszonymi odpowiednikami.
  • Wszystkie składniki pasty można kupić w sklepach żywnością azjatycką. Coraz częściej pojawiają się też w supermarketach i dyskontach.
  • Jeśli nie mamy moździerza możemy wszystkie składniki rozdrobnić za pomocą blendera.

1 komentarz
0

You may also like

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
itw Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
itw
Gość
itw

Samodzielnie wykonana pasta curry to rzeczywiście dobry pomysł-bez konserwantów i nie wiadomo jakich innych składników. Tylko co to jest galangal? jaki ma smak?